Hvilken type besteforelder er du?

Har du tenkt over at vi besteforeldre fyller rollene våre på ulike måter? Kanskje er du den som gjerne kler deg ut som julenisse, lar barnebarna bruke deg som hest mens du krabber rundt på gulvet i stua, og du lager fantasifulle pepperkakehus sammen med søskenparet?

Noen foretrekker heller å tilføre kunnskap til de små; hvorfor det er best med lik tykkelse på den utkjevlede kakedeigen, legge ut om hvordan servostyringen på den nye bilen fungerer, eller aller helst å fortelle historier om familiemedlemmer som levde tidligere.

Andre besteforeldre vil gjerne være ekstraforeldre for barnebarna, de har ofte, kanskje daglig, kontakt med dem og gir mye omsorg, de gir kos og trøst når barnebarnet er syk, de henter i barnehage, stiller alltid opp på juleavslutninger, de pugger gangetabellen med dem og hjelper dem med andre lekser.

Det finnes også besteforeldre som vil ha helt tydelige skiller på det å være foreldre og det å være besteforeldre, de vil aldri steppe inn og passe barnebarna når de små er syke, og for eksempel kan bestemor forvente at hun skal bære hvert av sine barnebarn til dåpen. De blander seg ikke opp i barneoppdragelsen. Disse besteforeldrene kan hevde at de er ferdige med å gi omsorg til barn. Neste generasjon, som nå har fått barn, må klare disse oppgavene uten deres hjelp.

Enkelte besteforeldre er distanserte; de ønsker liten kontakt, det er få gjensidige besøk og oppmerksomheten til jul deles kun med en telefon eller gave til barnebarnas bursdag.

Dette ble fem besteforeldretyper: Morotypen, kunnskapstypen,foreldresurrogaten som er tett på barnebarna, deretter den formelle typen som ønsker klart definerte roller, og til slutt den distanserte typen, som sjelden vil ha kontakt. Disse typene er man kommet fram til ved hjelp av forskning.[1]

For all del – å sette besteforeldre i bås som dette, blir svært forenklet. Mange vil føle at de ikke passer inn i noen av disse. Likevel tror jeg mange kjenner seg igjen. Man har kanskje litt av alle typene, men ser at man har et eller to dominerende trekk.

Mange besteforeldre endrer seg også etterhvert som barnebarna vokser til. Da de var små kunne besteforeldrene ligge på gulvet å leke med togbane, og nyte denne leken (= morotypen). De samme kan, noen år senere, spille et kunnskapsspill, og nå være opptatt av å brodere ut aktuell tematikk for å belære den oppvoksende generasjon (= typen som vil føre kunnskap).

Nå er det advent og vinter. Et lett lag med snø skaper fin julestemning. Om et par timer vil et bål være tent i gapahuken oppi bakkene. Jeg tar med ferdigkokt risengrynsgrøt. Vårt barnebarn, naboers barn og barnebarn vil komme, noen med spader og akebrett.

Jeg har hørt rykter om en julenisse også – siden barna er så snille.

Vi besteforeldrene som er med, får kanskje en prat ved bålet om disse nevnte typene vi kan tilhøre. God helg!

[1] Se gjerne www.besteforeldre.no, hvor professor i pedagogikk, Oddbjørn Evenseth, er redaktør

282 visninger2 kommentarer